Zera Mühendislik Periyodik Kontrol İş Güvenliği Ticaret Ltd. Şti.
Temel Topraklaması

Temel Topraklaması

Temel Topraklaması Nedir?

Potansiyel dengelemeyi sağlayan temel topraklaması, beton içine gömülerek yapılır. Bu topraklamada, toprakla geniş yüzey teması oluşur. Özellikle yıldırım düşmesi riski taşıyan bölgelerde uygulanan temel topraklaması akımın kuvvetli olduğu iş yerleri ve tesisler için elzemdir ve yıldırım için toprak vazifesi görmesi amacıyla tatbik edilmektedir. Temel topraklamasının yapıldığı alan kapalı olmalıdır. Yani açık alan için temel topraklaması yapılamaz. Ayrıca binanın içine değil, dış duvarlarının temeline yapılmalıdır. Bu sayede yüksek akımdan dolayı meydana gelebilecek yıldırım düşmelerine karşı koruyucu rol üstlenecektir.

Bina Topraklaması Nedir?

Temel topraklaması aynı zamanda bina topraklamasını da kapsar. Bina topraklaması ise temel topraklama yapıldıktan sonra uygulanmaktadır ve benzer şekilde binanın dış duvarlarını kapsayacak şekilde tatbik edilmektedir.

Temel Topraklama Nasıl Yapılır?

Temel topraklama esnasında topraklayıcının tamamıyla beton içinde kalmasına gerekmektedir. Topraklayıcı, temel atılma esnasında binanın dış duvarlarının dibine yerleştirilebileceği gibi temelin dibine de yerleştirilebilir. Sonrasında da topraklayıcı betonla kaplanmalı ve topraklayıcılar en az 5cm’lik betonun içinde kalmalıdır fakat uçları dışarıda olmalıdır. Çelik şeridi de dik bir şekilde yerleştirdikten sonra topraklayıcılar arasında mesafe bırakılmak suretiyle birbirlerine sabitlenmesi sağlanır.

Sıradan binalar için temel topraklama yukarıdaki şekilde yapılıyorken çelik hasırların kullanıldığı binalarda temel topraklama biraz daha farklıdır. Çelik hasır kullanılan binalarda topraklayıcılar, hasırın en alt sırasının üstüne yerleştirilir ve birbirlerine sabitlenir. 2 metre aralıklarla sık şekilde tellerle birbirilerine bağlanan topraklayıcılar için kullanılan bağlantı tellerinin korozyona karşı dayanıklı çelikten üretilmiş olması da son derece önemlidir. Aksi takdirde temel topraklama özelliği zamanla yitirilecektir.

Bazı durumlarda yalnızca topraklama yeterli olmayacağından temel topraklama yapılması gerekebilir. Siz de binalarınızda topraklama testi yapılmasını sağlayarak temel topraklama işleminin gerekli olup olmadığı konusunda bilgi alıp bu doğrultuda davranabilirsiniz.

Temel topraklamasında kullanılacak topraklayıcılar için kullanılması gereken iletkenler konusunda seçici davranılmalıdır. Bu maddelerin korozyona karşı mümkün mertebe dayanıklı olmaları şarttır. Özellikle yıldırım düşmesinden korunması gereken binalarda temel topraklaması muhakkak yapılmalı ve yapılışı esnasında dikkat edilmesi gereken hususlar üzerinde de titizlikle durulmalıdır.

© Copyright 2020 Zera Mühendislik Tüm hakları saklıdır
web tasarım